Vi har betan till din fingerskada din pulleyskada din lumbricalskada din synovit din senskideinflammation ditt triggerfinger din tfcc-skada dina handledsbesvär din golfarmbåge din tennisarmbåge din skidarmbåge din bicepstendinopati dina rotatorcuffsbesvär din nackspärr ditt ryggskott ditt diskbråck din överarm dina axelbesvär din huvudvärk dina ryggbesvär din höftsmärta dina ljumskbesvär ditt knä ditt underben din stukade fot

PULLEYSKADA

Smärta i finger i samband
med krimpgrepp i klättring

Pulleyligamenten

En pulleyskada innebär att ett eller flera pulleyligament, också kallat annularligament, blivit skadade. Vanligtvis överbelastade. Vid större överbelastning kan det uppstå pulleyrupturer där ligamenten helt eller delvis gått av. Om pulleyligamenten ej kan stabilisera fingrets böjsenor mot fingrets skelett, kan det uppstå ett så kallat bågsträngsfenomen, när senan likt strängen på en pilbåge går kortaste vägen mellan hand och yttre delen av fingret.

pulley skada klättring

Vanliga symtom

  • Ont handflatesida finger
  • Provoceras av krimpgrepp
  • Kan debutera med ljudligt ”pop!”
  • Ibland med blånad och svullnad
  • Bågsträngsfenomen kan förekomma

När du har fått en pulleyskada kan du få besvär i handen och fingret. Oftast gör det ont vid handflatesidan av fingret under krimpgrepp i klättring eller vid belastning av böjt finger. Ibland debuterar besvären med ett ljudligt plopp och kan följas av lokal svullnad och blånad, ibland även med ”sengnissel” som beskrivs som en gnisslande eller knarrande känsla vid rörelse av fingret. Bågsträngsfenomen kan förekomma men är oftast relativt blygsamma.

En pulleyskada förväxlas ofta med en lumbrical strain, eller triggerfinger. Men besvären skiljer sig tydligt från varandra om man vet vad man ska kolla efter. Med rätt diagnos kommer du snabbare på rätt väg igen.

En skada börjar här ofta med längre tids överbelastning. Men den upptäcks ibland först när den akutiseras. Inte sällan då med ett ljudligt “pop!”. Ofta under intensivare fingerträning eller klättring. Under projekterande av krimpigare boulderproblem eller leder. I samband med dynamiskt flytt över en låg krimp, sidepull eller mindre pinch. Vid skick till en hög krimp eller när man kliver upp i en krimpig undercling, ”barn-doorar” eller halkar av med fötter och blir hängande i en krimp.

Fingret kan domna bort, och omgående eller efter ett tag bli väldigt känsligt för belastning. Och förhindra fortsatt klättring. Initialt kan svullnad, blånad, sengnissel och vilosmärta förekomma, men med tiden uppkommer oftast smärta och begränsande svaghet enbart i anslutning till belastning.

En vanlig strategi vid smärta är vila, vilket ofta känns bra initialt då avlastning tar bort provocerande moment. Men, avlastning över tid ökar inte tolerans för belastning. Tvärtom. Efter en längre tids avlastning ökar risken för både långvariga besvär och nya idrottsskador vid återgång till aktivitet. Det kan bli allt svårare att återhämta sig och både vardag och atletiska aktiviteter kan begränsas ytterligare. Det är ofta svårt att själv veta när avlastning slutar vara gynnsamt och när det är lämpligt att belasta igen. Vi hjälper dig gärna med det.

Tidig hantering av ett besvär kan avgöra hur snabbt du är tillbaka. Ta reda på vad som hänt och skaffa dig en plan. Påbörja vägen tillbaka nu. 

REKOMMENDERAD HÖG PRIOROTET: Följande åtgärder har visats ha pålitliga goda effekter. Dessutom främjar de självständighet och kontroll, vilket ger god grund att prioriteras högt.
 
  • Tillåt akutfas

  • Avlasta selektivt från provokation

  • Behåll hög belastningsvana

  • Specifik fingerträning

 
REKOMMENDERAD LÄGRE PRIORITET: Nedanstående behandlingar och åtgärder saknar belägg för specifik positiv effekt, och kan därför prioriteras lägre.
 
  • Växelvarma bad

  • Voodooflossing

  • Antagonistträning

  • Stabiliseringsträning

  • Massage

  • Stötvåg

  • Laser

  • Graston

  • Akupunktur

  • Dry Needling

  • ”Justering”/Manipulation

BEHÖVER JAG ULTRALJUDSDIAGNOSTIK?

Pulley-ligamenten ligger relativt ytligt i fingrarna. De är enkla att avgränsa och känna igenom om man vet vad man letar efter. De är även enkla att testa kliniskt. En pulleyskada är därför enkel att diagnosticera kliniskt utan bilddiagnostiska tilläggundersökningar så som ultraljudsundersökning.

De tillfällen där tillägg av ultraljudsdiagnostik är rekommenderad är vid större skador där fler pulley-ligament drabbas samtidigt, fingerböjsenorna buktar ut kraftigt och inte längre kan följa fingret. Den här typen av skador är väldigt ovanliga, oftare uppkomna efter krosskador mot hand och finger än i klättring, och kan behövas åtgärdas kirurgiskt. Ultraljudsdiagnostik kan då vara ett väldigt bra stöd för att planera en kirurgisk intervention.

Behöver du hjälp med en ultraljudundersökning eller annan bilddiagnostik, hjälper vi dig gärna vidare till lämplig vårdgivare

 

VI HJÄLPER DIG ATT KUNNA TA I IGEN UTAN SMÄRTA

Vår erfarenhet av pulleyskador är lite speciell. Eftersom majoriteten av våra patienter klättrar är kraven på våra tjänster extra höga. Vi är tacksamma för det och stolta över att vår rehab möter klättrares krav. Vi kan hjälpa dig upptäcka möjligheterna bland dina begränsningar. Fråga en klätterkompis.

rehab fingerskada

Vad våra patienter säger

Dela sidan till en vän som har ont i handen